Pyhittäjä Pahomi Kenjärveläinen, Karjalan pyhä

Pyhittäjä Pahomi oli Aleksanteri Oševenilaisen (20.4.) oppilas ja kilvoittelutoveri. Ohjaajansa kuoltua hän lähti luostarista ja asettui Kenjärven itäpuolelle, jossa hän eli yksinäisyydessä ankarasti paastoten ja rukoillen. Ajan myötä paikalliset asukkaat alkoivat käydä hänen luonaan pyytämässä neuvoja ja ohjausta. Vähitellen hänen ympärilleen syntyi luostari Kristuksen kirkastumisen kunniaksi. Vuonna 1508 Pahomi vihki munkiksi kuuluisan Karjalan valistajan Antoni Siijalaisen (7.12), joka ennen erämaahan vetäytymistään kilvoitteli monta vuotta Kenjärven luostarissa Pahomin hengellisessä ohjauksessa.

Pahomi rakennutti luostariinsa sairastuvan heikoille vanhuksille, ja Kenjärven luostari tuli tunnetuksi hyväntekeväisyydestään. Yhdessä munkkiveljien kanssa Pahomi osallistui kaikkiin yhteisön töihin. Heikoille hän oli heikko ja vahvoille hän oli vahva (vrt. 1. Kor. 9: 22). Saavutettuaan korkean iän hän kuoli perustamassaan luostarissa vuoden 1515 tienoilla. Pian hänen haudallaan alkoi tapahtua ihmeitä, ja hänen muistoaan alettiin viettää jumalanpalveluksin.

Kenjärven luostarin Kristuksen kirkastumisen kirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 1800. Ehjinä säilyi ainoastaan kolme pyhittäjän haudan päällä ollutta lautaa.

0
0