Uspenskin katedraali

Ulkokuva pyhäköstä
Kanavakatu 1
170
Helsinki
Seurakunta:
Helsingin ortodoksinen seurakunta

Uspenskin katedraali on rakennettu vuosina 1862–1868 pääasiassa lahjoitusvaroin ja vihitty käyttöön 25. lokakuuta 1868. Kirkon nimi tulee slaavinkielisestä sanasta uspenie, joka merkitsee kuolonuneen nukkumista. 

Pinta-alaltaan lähes tuhannen neliömetrin kokoisen katedraalin on suunnitellut venäläinen kirkkoarkkitehti Aleksei M. Gornostajev ja sen arkkitehtuurissa on runsaasti vaikutteita Moskovan lähellä Kolomenskojessa sijaitsevasta, 1500-luvulla rakennetusta kivikirkosta. Katedraali on rakennettu suurelta osin kierrätysmateriaalista, sillä sen rakentamiseen käytettiin tiiliä, jotka tuotiin Ahvenanmaalta – purettavasta Bomarsundin linnoituksesta. 

Kirkon muoto kuvaa apostolien ylle ensimmäisenä helluntaina laskeutunutta Pyhän Hengen liekkiä. Kirkossa on 13 kullattua kupolia Kristuksen ja apostolien yhteenlasketun lukumäärän mukaan. Lisäksi kellotornin päällä on vielä yksi kupoli. Kupolit on kullattu uudelleen sekä 1960-luvulla että 2000-luvulla.

Katedraalin valtavat pilarit on veistetty kukin yhdestä graniittilohkareesta. Kupolin katto nousee noin 33 metrin korkeuteen ja kupolin halkaisija on noin 10 metriä.

Kirkon tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu Viipurin Sorvalista kirkkoon tuotu Kozelštšanin Jumalanäidin ikoni, jota kutsutaan ihmeitätekeväksi ikoniksi. Ikoni varastettiin vuonna 2010, mutta saatiin myöhemmin takaisin ja palautettiin konservoituna kunniapaikalle Golgata-ikonin läheisyyteen. Ikonia ympäröivät rukousvastauksista kiitollisten uskovien lahjoittamat korut ja ristit. 

Uspenskin katedraalin pohjakerroksessa sijaitsee pappismarttyyri Aleksander Hotovitskille pyhitetty kryptakappeli.

Uspenskin katedraalin alakerrassa on kappeli, joka on pyhitetty vuonna 1937 surmatulle pappismarttyyri Aleksander Hotovitskille. Helsingin seurakunnan kirkkoherrana vuosina 1914—1917 toiminut isä Aleksander vangittiin Venäjän vallankumouksen jälkeen ja teloitettiin vuonna 1937. Hänet kanonisoitiin vuonna 1994.

Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta