Kristuksen kirkastumisen kirkko

Kristuksen kirkastumisen kirkko
Seurakunta:
Valamon luostari

Kristuksen kirkastumisen kirkko on Valamon luostarin pääkirkko.

Arkkitehti Ivan Kudrjavzevin suunnittelema, pohjoisvenäläistä kivikirkkotyyliä edustava kirkko vihittiin käyttöön 5. kesäkuuta vuonna 1977. Samantyyppisiä yksikupolisia, valkoisia tiilikirkkoja näkee esimerkiksi Novgorodin ja Pihkovan alueilla. 

Valtaosa pääkirkon ikoneista on peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Vanhempaa valamolaista esineistöä ei ole olemassakaan, sillä tulipalot ja sodat tuhosivat luostarin aiempina vuosisatoina moneen kertaan. 

Laatokan Valamosta muistuttavat ikonien lisäksi myös kirkon komea, kullatusta pronssista valmistettu 800-kiloinen kattokruunu sekä 1800-luvun puolivälistä peräisin oleva kaappikello, jonka tikitystä kuunneltiin aiemmin Laatokan Valamon alakirkon alttarissa. Kellotornin 14 kelloa ovat nekin peräisin Laatokan Valamosta.

Pääkirkon temppelijuhlaa eli praasniekkaa vietetään vuosittain elokuun kuudentena päivänä.

Pohjoisvenäläisissä ortodoksisissa luostareissa on perinteisesti erillinen talvikirkko. Valamon luostarissa talvikirkko on pääkirkon yhteydessä. Kirkko on pyhitetty luostarin pyhittäjäisien, Sergei ja Herman Valamolaisten muistolle ja sen temppelijuhlaa eli praasniekkaa vietetään vuosittain syyskuun yhdentenätoista päivänä. 

1500–1600-lukujen henkeen rakennetun kirkon ikonostaasissa on sekä vanhoja että uudempia ikoneja. Nuorimmat niistä ovat venäläisen ikonimaalarin arkkimandriitta Zinonin oppilaiden käsialaa. Ikonostaasin yläpuolella oleva esirukousryhmäfresko on arkkimandriitta Zinonin ja arkkimandriitta Arsenin yhteistyössä maalaama.

Kuva: Martti Markoff