Metropoliitta Elian joulutervehdys 2016

Kristus syntyy - Kiittäkää!

Joulukanonin alku kertoo ytimekkäästi miksi meidän on syytä kiittää. Kristus syntyy maailmaan, tulee jatkuvasti läsnäolevaksi omassa ajassamme, jos niin tahdomme. Vapahtajalla ei ensin ollut paikkaa, mihin syntyä. Ovet sulkeutuivat ja lopulta maa tarjosi Hänelle luolan. Tänä jouluna meiltä kysytään, onko meidän elämässämme Hänelle paikka. Suljemmeko Jumalan Pojan ulkopuolelle elämäämme? Vai kutsummeko Hänet Sakkeuksen tavoin kotiimme, ei ainoastaan elämämme siistiin paraatihuoneeseen, vaan myös pimeisiin takahuoneisiin, jotka vain Hänen läsnäolonsa voi puhdistaa.

Kristus syntyy tähän maailmaan kaikkialla, missä tahdomme tehdä Hänet läsnäolevaksi. Kun kohtaamme kärsivän ihmisen, kohtaamme Kristuksen ja samalla tuomme Kristuksen kärsivän lähimmäisemme elämään. Meidät on kutsuttu jakamaan Hänen valoaan pimeään maailmaan. Joulu on aina uusi mahdollisuus aloittaa uudelleen sellainen elämä, mihin meidät on luomisessa tarkoitettu: elämä yhteydessä Jumalaan ja toisiin ihmisiin.  

Jokaisessa liturgiassa luetaan päivän evankeliumi. Näin kohtaamme Jumalan Sanan. Jos otamme vastaan evankeliumin, tulee sana meissä lihaksi. Se muuttuu teoiksi, jolloin teemme Kristuksen läsnäolevaksi maailmassa. Kasterukousten mukaan kätemme tekevät Herran tekoja ja jalkamme kulkevat Hänen polkujaan. Liturgiassa otamme ensin vastaan Jumalan Sanan evankeliumissa ja vasta sitten voimme ottaa Hänet vastaan pyhässä ehtoollisessa. Kun minä elän Kristuksessa, elää Kristus minussa!

Tulkoon tänä jouluna sana lihaksi meidänkin elämässämme. Antakaamme Hänelle paikka omassa majatalossamme. Toivottakaamme Hänet kiittäen tervetulleeksi.

 

Oulun metropoliitta Elia