Yllättävä kohtaaminen 30.10.2022

Taipaleen ortodoksinen kirkkokuoro kävi Nurmeksen ortodoksisen kirkkokuoron ja kappeliseurakunnan vieraana sunnuntaina 30.10.2022. Aikamoinen yllätys oli, kun kanttori Kaisu Potkonen tunnisti opettajansa Marion Piirosen Juuan kirkonkylän kansakoulusta lukuvuodelta 1966-67!

Juttu luisti ja monia ihania ja hauskoja muistoja kerrottiin puolin ja toisin. Kaisu tunnusti joutuneensa lyhyen pinnansa vuoksi jopa opettajansa seisottamaksi, mitä Marion pyysi anteeksi. Ihan suotta, kuten Kaisu totesi. ”Olin rangaistuksen ansainnut.”

Yhdessä opettaja ja oppilas koettivat muistella, mikä olikaan se kalastajan laulu, jota Marion luokalleen viron kielellä opetti. Ihan eivät sanat mieleen tulleet, mutta molemmat kyllä muistivat, että sellaista laulua oli opeteltu. Marion kertoi, että se oli peräisin pienestä vihkosesta, jota silloin kouluille jaettiin. Edelleen ihmetystä herättänyt asia opetuksessa oli silloin muotiin tullut tapa opettaa tavaamista pelkillä äänteillä, ei kirjaimilla. Tämä oli kovasti turhauttanut Kaisua, joka kouluun tullessaan jo valmiiksi osasi lukea, mutta ei tietenkään äänteillä tavata.