Lasari Muromalaiselle pyhitetyn tsasounan vihkimisestä 10 vuotta

Pyhittäjä Lasari Muromalaisen muistolle pyhitetty tsasouna Kajaanin ortodoksisella hautausmaalla (os. Kirkkoahontie 639) täyttää elokuussa 10 vuotta. Metropoliitta Panteleimon vihki tsasounan kirkolliseen käyttöön 18.8.2012.
Tsasounan esikuvaksi valittiin Karjalan ja mahdollisesti koko maailman vanhin säilynyt puinen kirkkorakennus, joka sijaitsee Kizin museosaaressa Äänisellä. Kajaanin seurakunnan käyttöön saatiin Venäjältä Kižin museosaarella olevan Lasari Muromalaisen kirkon piirustukset.
Talvella 2011 Hyrynsalmen Hakokylässä veistetty hirsikehikko pystytettiin Kajaaniin elokuun lopulla 2011.
Rajantuotteelta Tuupovaarasta tilattu, Sakari Siitosen piirtämä, kupoli valmistui alkuvuodesta 2012. Tervatun lautakaton valmistuttua kupoli haettiin Kajaaniin, tervattiin toukokuun helteillä ja nostettiin paikalleen pyhitetyllä vedellä vihmottuna.
Aluksi tsasouna oli tarkoitus rakentaa vuonna 1961 perustetun Kajaanin ortodoksisen hautausmaan sisälle, mutta lisämaan osto vanhan hautausmaan ja Kirkkoahontien välistä mahdollisti tsasounan rakentamisen näkyvämmälle paikalle.
Pyhittäjä Lasari Muromalainen on yksi Karjalan valistajista, joka ensimmäisten joukossa toi Karjalan kansalle ilosanomaa ylösnousseesta Jeesuksesta Kristuksesta. Autuas Lasari syntyi 1286 Konstantinopolissa ja kuoli maaliskuun 8. päivänä 1391 Muromalan saaren luostarissa Äänisen itärannalla. Lasari Muromalaista muistellaan ortodoksisessa kirkossa 8. maaliskuuta.
10-vuotisjuhlaa vietetään sunnuntaina 7.8. klo 9.30 alkavassa liturgiassa.