Lasten leirit
7-12-vuotiaiden (1.-6. luokka) lasten leirit järjestetään Sikrenvaaran leirikeskuksessa Enossa. Leiriohjelmaan kuuluu pelejä, ulkoilua, mukavaa yhdessäoloa ja jumalanpalveluksia. Leirit pidetään syys-, hiihto- ja kesälomilla. Leireille on ennakkoilmoittautuminen. Seuraa ilmoittelua seurakunnan Facebook-sivuilla!

Lasten kesäleiri 19.-21.6.2023 TÄYNNÄ!
Lasten kesäleiri järjestetään 19.-21.6.2023 Sikrenvaaran leirikeskuksessa Enossa. Ilmoittautuminen on nyt auki. Lapset otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Mukaan mahtuu 25 leiriläistä. LEIRIN OSALLISTUJAMÄÄRÄ ON TÄLLÄ HETKELLÄ TÄYNNÄ.
Ilmoita lapsesi sähköpostitse osoitteeseen joensuu.nuorisotyo@ort.fi. Kerro viestissäsi osallistujan nimi, osoite, syntymävuosi, mahdolliset ruoka-aineallergiat ja muut sairaudet, kotiseurakunta ja huoltajan nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
Leirin hinta on 30€, sisaralennus 5€ seuraavista sisaruksista. Lasku lähetetään leirin jälkeen paperisena kirjeenä.
Sikrenvaaran Pääsiäinen 7.-9.4.2023
Pääsiäisen viettoon Sikrenvaaraan yhdessä muiden nuorten ja nuorisotiimin kanssa! Aloitamme suuren perjantain kärsimyksestä, jatkamme läpi suuren lauantain odotuksen ja yöllä juhlimme yhdessä Kristuksen ylösnousemusta! Ilmoittautuminen on auki! Ilmoittaudu joensuu.nuorisotyo@ort.fi
Kristinoppileirit
Kesällä 2023 järjestämme kaksi kristinoppileiriä. Kutsut lähetetään marras-joulukuun vaihteessa niille seurakuntamme jäsenille, jotka täyttävät 15 vuotta vuoden 2023 aikana.
Kripa I 10.-17.6.2023
Kripa II 29.6.-8.7.2023
Aikatauluasioita:
Marras-joulukuu 2022: Kutsukirje postitetaan.
Tammikuu 2023: Ilmoittautuminen päättyy.
Helmikuu 2023: Leiripaikat vahvistetaan kirjallisesti.
Toukokuu 2023: Infotilaisuus leiriläisille ja heidän vanhemmilleen.

Yleistä kristinoppileiristä
Suomessa lähes kaikki 15 vuotta täyttävät nuoret käyvät rippikoulun. Rippikoulu -nimitys on luterilaisen kirkon nimitys, joka on vakiintunut yleiseen kielenkäyttöön. Rippikoulu -nimi juontaa juurensa siitä, että rippikoulun käyminen oli luterilaisessa kirkossa aiemmin ehtona ehtoolliselle eli ripille pääsylle. Edelleen luterilaisella kirkolla rippikoulun käyminen on ehtona esimerkiksi kummiksi pääsemiselle, kirkolliselle luottamustoimelle kuten myös kirkolliselle avioliittoon vihkimiselle.
Ortodoksisella kirkolla nuo sidonnaisuudet eivät ole olleet koskaan voimassa, ehtooliselle on aina päässyt heti sen jälkeen kun on kastettu ja voideltu kirkon jäseneksi. Ortodoksisen kirkon ”rippikoulusta” käytetään nimitystä kristinoppikoulu. Tuo nimitys kuvastaa hyvin sitä, miksi tuossa koulussa ollaan: opettelemassa kristinoppia ja ortodoksista kristillistä elämäntapaa.
Useimmiten nykyisin kripari eli kristinoppikoulu käydään leirimuotoisena sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Leiri on hyvä siinä mielessä, että siinä nuoret saavat olla yhdessä ja opetella ortodoksista elämää. Leirillä toimitetaan päivittäiset rukoukset yhdessä joka päivä: aamuhartaus, ruuan siunaukset, ehtoopalvelukset, iltahartaudet ym. Leiriläiset osallistuvat kaikkiin hartauksiin ja jumalanpalveluksiin myös toimijoina: alttariapulaisina, lukijoina, laulajina ja rukoilijoina.
Leirillä käydään läpi oppitunneilla kristinopin perusasioita: kirkon historiaa, uskonoppia, jumalanpalvelusten sisältöä, eettisiä kysymyksiä ja raamattutietoa. Sakramentteja käydään läpi myös käytännössä esittäen mitä niissä tapahtuu. Leiriläiset osallistuvat katumuksen sakramenttiin kahdestaan toimittavan papin kanssa. Monelle tuo katumuksen sakramentti on ensimmäinen kerta, mutta toivottavasti ei viimeinen.
Leiri on mitaltaan noin kymmenen päivää, ja sen aikana ehditään toimitta useampikin liturgiapalvelus. Niinpä leiriläiset eivät ole leirin päätöspäivänään pääsemässä ensimmäistä kertaa ehtoolliselle. Ortodoksisen kirkon opetukseen ehtoollisen sakramentista kuuluu se, että siinä nautimme todellisen Kristuksen ruumiin ja veren.
Ehtoolliselle valmistaudutaan paastolla. Aamulla ei nautita mitään ruokaa ennen kirkkoon ja ehtoolliselle menoa (ellei ole kyse sairauden vaatimasta tarpeesta). Kirkon tapoja on leirillä opeteltu ja niitä noudatetaan myös päätöspäivän liturgian kohdalla. Leiri päättyy yhteiseen liturgiaan, jossa ehtoolliselle saavat tulla kaikki ortodoksisen kirkon jäsenet. Liturgian jälkeen kirkossa on yhteinen todistusten jako, jonka jälkeen leirin käyneet saavat lähteä kotiin juhlimaan vanhempien, kummien ja muiden sukulaisten kanssa ja kaihoamaan jo tulevan syksyn jatkokriparia.
Yleisiä ohjeita tapahtumiin tai leireille ilmoittautumisesta
Jokaisen tapahtuma- tai leiri-ilmoituksen yhteydessä on ilmoittautumisohjeet. Ilmoittautumisaika päättyy yleensä muutama päivä ennen tapahtumaa, että pystymme varautumaan esimerkiksi kuljetuksiin ja hankkimaan elintarvikkeita riittävät määrät. Osallistumismaksuilla katamme osan leirin kustannuksista.
Mikäli ilmoittaudut johonkin tapahtumaan, etkä pääsekään osallistumaan esim. sairauden tai muun syyn takia, peru ilmoittautumisesi. Peruminen tehdään aina sinne, minne on ilmoittauduttu, eli useimmiten nuorisotoimistoon.
Mikäli et ole perunut osallistumistasi, etkä ota osaa kyseiseen tapahtumaan, saat osallistumismaksun suuruisen laskun.