Juhlat ja toimitukset

Sakramentteja ortodoksisessa kirkossa ovat kaste, mirhavoitelu, ehtoollinen, katumus, sairaanvoitelu, avioliitto ja pappeus. Tutustu sakramentteihin Suomen ortodoksisen kirkon sivustolla osoitteessa http://www.ort.fi/kirkkotutuksi/sakramentit.

Muita toimituksia ovat esimerkiksi kirkkoon liittäminen, kodin pyhittäminen, hautauspalvelus ja vainajien muistopalvelus.

Alla valikoidusti tietoa joistakin sakramenteista ja muista pyhistä toimituksista. Neuvontaa kaikista toimituksista saa myös seurakunnan kansliasta ja papistolta.

Kirkollisia suuria juhlia vuodessa on 12 ja näiden lisäksi Herran pyhä pääsiäinen. Pienempiä- ja paikallisia juhlia vietetään melkein joka päivä.

Ehtoollinen

Liturgia – ehtoollisjumalanpalvelus – on ortodoksisen kirkon keskeisin jumalanpalvelus. Ehtoollinen on yhteyttä Jumalan ja seurakunnan / kirkon jäsenien kesken. Ortodoksisessa kirkossa ehtoolliseen osallistuminen edellyttää ortodoksisen kirkon jäsenyyttä. Lisätietoa ehtoollisesta ortodoksi.net-sivustolta.

Pappeus

Pappeus jakautuu kolmeen asteeseen: piispuuteen, pappeuteen ja diakoniuteen. Lisätietoa pappaeudesta ortodoksi.net-sivustolta.

Mirhavoitelu

Mirhavoitelu toimitetaan ortodoksisessa kirkossa kiinteästi kasteen yhteydessä, mutta kirkkoon liittyjille myös erillisenä toimituksena. Lisätietoa mirhavoitelusta ortodoksi.net-sivustolta. Lisätietoa kirkkoon liittymisestä.

Kiitosrukouspalvelus

On oikein suhtautua elämään kiitoksella. Ortodoksisessa kirkossa toimitetaan erityisiä kiitosrukouspalveluksia, joissa Jumalaa kiitetään lahjoista ja armosta, joita hän meille osoittaa monin eri tavoin. Kiitosrukoushetkiä toimitetaan monenlaisissa tilanteissa syntymäpäivillä, hääpäivinä, nimipäivinä, valmistujaisjuhlissa, sukujuhlissa jne. Palveluksen voi varata seurakunnan kansliasta.

Kodin siunaaminen

Ortodoksisessa kirkossa koti siunataan pyhitetyllä vedellä vihmoen. Kodin siunaamisen voi varata seurakunnan kansliasta. Lisätietoa kodin siunaamisesta ortodoksi.net-sivustolta.

Katumus

Katumuksen sakramentissa – synnintunnustuksessa – langennut saa synninpäästön rikkeilleen ja hänet liitetään seurakunnan yhteyteen Kristuksessa. Synnintunnustukselle voi tulla varaamalla ajan seurakunnan kansliasta tai suoraan papilta. Lisätietoa katumuksesta ortodoksi.net-sivustolta.

Avioliitto

Avioliitto on sakramentti ortodoksisessa kirkossa. Avioliiton esikuvana on Kristuksen suhde seurakuntaan, minkä myötä avioparin tulee palvella toinen toistaan kuten Kristus palveli seurakuntaa ja seurakunta palvelee Kristusta. Alkuun häiden suunnittelussa pääset täältä. Lisätietoa avioliitosta ortodoksi.net-sivustolta.

Kaste

Kristillinen elämä alkaa kasteesta, joka on myös tie kirkon jäsenyyteen sekä sakramenttiyhteyteen. Lisätietoa kasteesta ortodoksi.net-sivustolta.

Lapsen syntymään liittyvinä toimituksina ortodoksisessa kirkossa toimitetaan myös rukoushetkiä lapsivuoteen äärellä ja nimenannossa, jotka ovat kastetta edeltäviä (eivät sitä korvaavia) toimituksia. Toimituksia voi pyytää seurakunnan kansliasta. Kasteen jälkeen lapsi voidaan kirkottaa, jolloin hänet tuodaan liturgiaan, jonka yhteydessä pappi lukee erityiset kirkottamisrukoukset ja lapsi saa samassa yhteydessä ensimmäisen kerran ehtoollisen.Lasten syntymään liittyvistä toimituksista lähetetään lasten vanhemmille kirje. Tarvittaessa voit tulostaa kirjeen myös pdf-muodossa käyttöösi.

Sairaanvoitelu

Sairaanvoitelussa sairastavalle rukoillaan parannusta ja syntien anteeksi saamista apostoli Jaakobin kehotuksen mukaisesti. Lisätietoa sairaanvoitelusta ortodoksi.net-sivustolta.

Sairaan ripittäminen

Sairaan ripittämisessä sairaalle tuodaan ehtoollinen kotiin, sairaalaan tai hoitolaitokseen. Samassa yhteydessä sairastava voi halutessaan osallistua synnintunnustukseen. Vakavasti sairaan kohdalla sairaan rippittäminen on hyvä pyytää hyvissä ajoin, jolloin pappi voi useammankin kerran käydä sairaan luona ja tukea sairastavaa sairauden kantamisessa. Ehtoollisen antamisen edellytys on, että sairastava pystyy nauttimaan pienen ehtoollisannoksen suun kautta. Sairaan ripityksen voi pyytää seurakunnan kansliasta ja kiireellisissä tapauksissa päivystävän papin numerosta.

Hautaus

Hautaan siunaaminen toimitetaan ortodoksista uskoa tunnustaneelle vainajalle, hautaustoimilain mukaisesti. Hautajaisten järjestämisessä saa apua seurakunnasta. Lisätietoa hautauksesta ortodoksi.net-sivustolta.

Vainajanmuistopalvelus

Vainajan muistopalvelus eli panihida toimitetaan poisnukkuneen ihmisen muistoksi. Ortodoksisessa kirkossa toimiteetaan sekä yleisiä että yksityisiä vainajanmuistopalveluksia. Yksityisen vainajan muistopalveluksen voi varata seurakunnan kansliasta. Lisätietoa vainajanmuistopalveluksista ortodoksi.net-sivustolta.