Erilaisia jumalanpalveluksia

Missä Sinä olet, siellä on sielun täyteys.

Katkelma kiitosakatistoksesta

Seurakuntamme jumalanpalvelukset ovat avoimia kaikille. Ehtoolliseen voivat osallistua ehtoolliselle valmistautuneet ortodoksisen kirkon jäsenet. Kun kaipaus kirkon ehtoollisyhteyteen kasvaa tarpeeksi suureksi, voi olla hyvä aika pohtia kirkkoon liittymistä. Kirkon jäsenyydestä voi tiedustella seurakunnan virastosta tai työntekijöiltä. Tietoa kirkon jäsenyyteen valmistavasta opetuksesta löytyy täältä.

Kirkon jumalanpalveluselämä rakentuu kahdentoista suuren juhlan ja pääsiäisen ympärille. Pienempiä- ja paikallisia juhlia vietetään melkein joka päivä. Kirkkokalenterin voi ostaa seurakunnan virastosta. Kalenteri löytyy sähköisenä myös kirkon sivuilta.

Alla olevasta tekstistä löytyy tietoa seuraavista palveluksista:

 • Liturgia
 • Vigilia
 • Aamupalvelus
 • Ehtoopalvelus
 • Panihida (vainajien muistopalvelus)
 • Yleinen panihida
 • Litania
 • Jeesuksen rukous -palvelus
 • Vedenpyhitys
 • Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia (EPL)
 • Praasniekka (temppelijuhla)
 • Ristisaatto

Liturgia

Yhteinen ehtoollisjumalanpalvelus, jossa ortodoksisen kirkon jäsenet pääsevät osallistumaan Herran Pyhästä ehtoollisesta eli Kristuksen ruumiista ja verestä. Suomessa yleisin toimitettava liturgia on nimeltään Pyhän Johannes Krysostomoksen liturgia. Liturgian kesto on noin 2 tuntia ja palveluksen aikana saa istua ja liikkua.

Vigilia

Juhlapäivien aattona ja lauantai-iltaisin toimitettava jumalanpalvelus, joka koostuu ehtoopalveluksesta, aamupalveluksesta ja ensimmäisestä hetkestä. Kesto 12 tuntia.

Aamupalvelus

Pääasiassa aamuisin toimitettava jumalanpalvelus. Aamupalveluksen sisältö kertoo Uuden testamentin tapahtumista ja Kristuksen ylösnousemuksesta.

Ehtoopalvelus

Iltaisin toimitettava jumalanpalvelus, joka aloittaa kirkollisen vuorokauden. Ehtoopalvelus kertoo Jumalan luomistyöstä, ihmiskunnan lankeemuksesta ja Vapahtajan lunastustyön alkamisesta.

Panihida (vainajien muistopalvelus)

Vainajien muistopalvelus toimitetaan henkilön kuoltua sekä kolmen, yhdeksän ja neljänkymmenen päivän jälkeen kuolemasta. Vainajan muistopalvelus toimitetaan lisäksi vuosittain edesmenneen kuolinpäivänä. Palveluksen loppuosaa, joka voidaan toimittaa myös kokonaisesta panihidasta erillisenä, kutsutaan litaniaksi.

Yleinen panihida

Vainajien muistopalvelus, johon kaikki palveluksessa läsnäolevat voivat tuoda edesmenneitten omaistensa nimiä muisteltaviksi.

Litania

Litania on juhlien ja sunnuntain aattoina ehtoopalveluksen lopussa koko kirkkokansan yhteinen rukous, jossa anotaan pyhiä rukoilemaan Jumalaa meidän puolestamme. Litanian lopuksi siunataan leivät, vehnänjyvät, viini ja öljy. Litanialla voidaan tarkoittaa myös vainajien muistopalveluksen loppuosaa eli rukouksia ja veisuja edesmenneen kristityn puolesta.

Jeesuksen rukous -palvelus

Rukouspalvelus, jossa pääasiassa toistetaan Jeesuksen rukousta, jota kutsutaan myös sydämen rukoukseksi: ”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä”

Vedenpyhitys

Veden äärellä esimerkiksi kasteen tai kodinpyhityksen edellä toimitettava pyhä palvelus, jossa vesi pyhittyy Pyhän Hengen armovoimasta.

Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia (EPL)

Näitä liturgioita toimitetaan vain suuren paaston aikana keväällä. Liturgian tekstin on laatinut pyhä Gregorios Dialogos. Palveluksessa ortodoksisen kirkon ehtoolliseen valmistautuneille jäsenille jaetaan edellisenä sunnuntaina pyhitetyt ehtoollislahjat.

Praasniekka (temppelijuhla)

Praasniekka on kirkkorakennuksen nimipäivä. Tällöin kirkko muistaa pyhää ihmistä tai tapahtumaa, jonka muistolle kirkkorakennus on vihitty.

Ristisaatto

Saatto, jossa kannetaan lyhtyä, ristiä, kirkkolippuja ja ikoneja esimerkiksi kirkon ympäri tai kirkosta veden äärelle. Ristisaattoja tehdään myös esimerkiksi eri pyhäkköjen välillä.