Olet täällä

Pyhä kanoninen perinne

Suomen ortodoksinen kirkko on osa maailmanlaajuista ortodoksista kirkkoa, jonka perinne, dogmit ja kanonit pohjautuvat kirkon kaksituhatvuotiseen katkeamattomaan perinteeseen.

Suomessa kirkkomme elää hengellisen yhteisön ohella julkisoikeudellisena toimijana, jota sitoo yhteiskunnan lainsäädäntö ja sen periaatteet.

Kohtaamme tilanteita, joissa tässä ajassa nousevat käsityksemme ajautuvat ristiriitaan kirkon oikeudellisen perinteen kanssa. Ortodokseina ja kirkkona emme voi näissä tilanteissa hylätä pyhää kanonista perinnettä aikansa eläneenä tai epäoikeudenmukaisena, vaan meidän on syvennyttävä sen henkeen ja viisauteen voidaksemme tarkastella asiaa suhteessa elämäämme nyky-yhteiskunnassa.

Kanoninen oikeus tai tarkemmin pyhä kanoninen perinne on hengellinen kokonaisuus. Se ei ole irrallinen kokoelma mielivaltaisia sääntöjä vaan elimellinen osa sitä järjestelmää, jolla maailmanlaajuinen ortodoksinen kirkko vaalii ja suojelee uskoaan ja kirkollista järjestystään. Sen perusta on Jumalan tahdossa perustaa kirkko maan päälle.

Kanoneilla tarkoitetaan kirkolliseen järjestykseen, etiikkaan ja tapoihin liittyviä sääntöjä. Ne käsittävät pyhien apostolien säännöt, seitsemän ekumeenisen kirkolliskokouksen kanonit, kymmenen paikallisen kirkolliskokouksen säädökset, kolmentoista pyhän isän säädökset sekä lisäsäännöksinä eräät muut kanoniset teokset.

Kanonisen perinteen päämääränä on palvella ihmisen pelastusta, ja siksi sen voidaan katsoa ulottuvan tästä ajasta ikuisuuteen. Se ohjeistaa toimintamme ohella myös omaatuntoamme, ei vain oman elinympäristömme, vaan koko globaalin kirkon huomioiden.

Nykyajassa lähestymme uskoa helposti yksilön ideologiana, emmekä yhteisöllisenä totuuteen ja pelastukseen johtavana liturgisena elämänä.

Olemme vieraantumassa ortodoksisen uskon perustavasta lähtökohdasta, ettei kukaan pelastu yksin, vaan tarvitsemme toisiamme kirkkoyhteisönä.

Siksi pyhän kanonisen perinteen hengelliseen ja pastoraaliseen ohjaukseen pyrkivä ohjeisto saattaa tuntua yksilöllisyyttämme rajoittavana ja oikeuksiamme polkevana.

Kirkon pyhä kanoninen perinne pyrkii suojelemaan meitä itseltämme. Kirkon tehtävänä on pitää perinnettä elävänä, selittää ja avata sen merkitystä nykypäivän ihmiselle. Tässä meillä piispoilla ja piispainkokouksella on vaativa ja vakava tehtävä.

12.1.2012

© Suomen ortodoksisen arkkipiispan kanslia, Liisankatu 29 A 8, 00170 Helsinki, puh. 020 6100 240, helsingin.hiippakunta@ort.fi