Pyhän ristin tsasouna, Suomussalmi

Keskuskatu 1
89600
Suomussalmi
Seurakunta:
Kajaanin ortodoksinen seurakunta

Tämä tsasouna edustaa karjalaista hirsirakennusperinnettä parhaimmillaan. Rakennuspuut on hankittu Suomussalmen metsistä ja tsasouna on hirsitöiden osalta pystytetty Nurmeksessa rakennusliike Pekka Tavin toimesta. Tsasounan suunnittelusta on vastannut arkkitehti Hannu Pyykkönen, joka rakennusta suunnitellessaan on perehtynyt itä-Karjalan hirsipyhäköihin ja noudattanut pikkutarkasti vanhoja malleja koristeleikkauksissa. 

Tsasounan peruskivi muurattiin kesällä 1982. Muuraustilaisuudessa oli mukana Oulun hiippakunnan metropoliitta Leo. Tsasouna vihittiin käyttöönsä 27.2.1983. 

Tsasounan aidan sisäpuolella on taiteilija Niina Sailon veistämä Itkijäpatsas. Patsas paljastettiin 27.6.1987. Se on kunnianosoitus vienankarjalaiselle itkijäperinteelle ja sen taitajille. Patsas on Suomussalmen kunnan ja Säätiö Väinölän yhteishanke. 

Tsasounan suuret ikonit on maalannut Tuula Murtola. Oikeassa reunassa näkyy tsasounan nimikkoikoni. Joka vuosi syyskuun 14.pnä vietetään tätä tsasounan oma praasniekkaa ristisaatoin ja vedenpyhityksin Kiantajärven rannalla. Pohjoisella seinustalla Suomussalmelta löydetyn Neitsyt Maria ennusmerkki-ikoni.