Ortodoksinen kodinpyhitys ja muut yksityiset palvelukset

Ortodoksisessa kirkossa on monia tapoja pyytää Jumalalta siunausta tai kiittää Jumalaa.

Siunauksen pyytämiseen liittyy usein palvelus, jota kutsutaan vedenpyhitykseksi. Vedenpyhitys voidaan toimittaa joko yhteisen jumalanpalveluksen yhteydessä tai yksityisesti. Jumalanpalveluksen yhteydessä vedenpyhitys toimitetaan ainakin tiettyinä kirkollisina juhlapäivinä – esimerkiksi Kristuksen kasteen juhlaa eli Teofaniaa vietettäessä. Myös temppelijuhlassa eli praasniekassa on tapana toimittaa vedenpyhitys. Yksityisesti vedenpyhitys toimitetaan useimmiten kodinpyhityksen yhteydessä.

Vedenpyhitys on lyhyehkö palvelus, jossa palautetaan lyhyesti mieleen veden rooli pelastushistoriassa. Sen jälkeen rukoillaan, että pyhitettävään veteen – joka voi olla joko kulhollinen vettä tai luonnonvesistö – laskeutuisi Pyhän Hengen voima. Lopuksi pappi tekee ristillä kolmesti ristinmerkin veteen laulaen: ”Pelasta Herra sinun kansasi ja siunaa sinun perintöäsi. Anna kirkollesi voitto vihollisista ja suojele ristilläsi sinun valtakuntaasi.”

Jos vedenpyhitys toimitetaan kirkossa, pappi kastaa lopuksi pyhitettyyn veteen vihmominen, jolla hän pirskottelee pyhitettyä vettä ensin kirkon kaikille seinille ja sen jälkeen myös kirkkokansan päälle. Kodinpyhityksessä toimitaan samoin: pappi kiertää vihmomassa pyhitetyllä vedellä kaikki kodin huoneet ja vihmoo lopuksi myös kodin asukkaat ja tilaisuudessa mahdollisesti läsnä olevat vieraat.

Pyhitettyä vettä nautitaan myös juomalla. Kirkossa toimitettavaan vedenpyhitykseen on tapana ottaa mukaan pullo, jossa vettä voi tuoda kotiin juotavaksi tai käytettäväksi esimerkiksi ruoanlaitossa.

Pyhitetyllä vedellä voidaan pyynnöstä vihmoa kodin lisäksi paljon muutakin – esimerkiksi erilaiset ajoneuvot tai työvälineet. Näin pyydetään Jumalan siunausta niiden käytölle. Myös kylvö, sato, talon perustukset tai maapohja voidaan vihmoa pyhitetyllä vedellä.

Ortodoksiseen perinteeseen kuuluu myös kiittää Jumalaa kaikesta sekä yksityisessä rukouksessa että yhteisesti. Esimerkiksi työ- tai opiskelupaikan saamisesta, ylioppilaaksi pääsystä, valmistumisesta tai paranemisesta on tapana kiittää erityisessä papin toimittamassa kiitosrukoushetkessä, joka voidaan toimittaa joko kotona tai kirkossa. Myös lapsen syntymä, hääpäivä tai syntymäpäivä toimii usein kimmokkeena kiitosrukoushetken toimittamiselle.

Tulostettava sivu