Ensimmäisen paastoviikon menu seminaarin tapaan

Yksi ortodoksisen seminaarin tehtävistä on opettaa teologian opiskelijat paastoamaan. Seminaarin emäntä Irma Aikonen huolehtii siitä, että kirkkovuoden paastopäivät ja –ajat tulevat huomioiduiksi opiskelijoiden arjessa.

Ensimmäisellä paastoviikolla seminaarilla tarjotaan ainoastaan kasvisruokaa. Tarjolla on silti ravinto-opillisesti täysipainoista ruokaa, jonka voimin opiskelijat jaksavat osallistua sekä yliopisto-opintoihin että seminaarin jumalanpalveluksiin.

Päivittäisiä aterioita on seminaarilla tarjolla kaksi: aamiainen ja päivällinen. Ensi viikolla aamupalapöydästä löytyy puuroa ja tuoreita marjoja tai mysliä ja kaurajogurttia. Lisäksi tarjolla on leipää ja kasvispohjaisia levitteitä, tuoreita kasviksia ja tuorejuureksia.

Päivälliseen sisältyy joka päivä monipuolinen salaattipöytä sekä leipää ja tapenade –levitettä. Ruokajuomaksi on tarjolla mehua ja vettä.

Hyvä ennakkosuunnittelu helpottaa paastoon siirtymistä ja paaston noudattamista myös kodeissa. Ohessa malliksi seminaarin ensimmäisen paastoviikon menu ja muutama herkullinen resepti maankuulusta Irman keittiöstä.

Maanantai

Salongin salaattipöytä

Samettinen omena-juuressosekeitto (resepti ohessa)

Härkäpapupata, nauhapasta

Marjapuuro

 

Tiistai

Salongin salaattipöytä

Tomaatti-linssikeitto

Kasvis-kaalilaatikko, puolukkahillo

Vadelmakeitto    

 

Keskiviikko    

Salongin salaattipöytä

Bataattisosekeitto

Kasvispihvi, pinaattirisotto

Hedelmäkimara

 

Torstai       

Salongin salaattipöytä

Paavalin kaalikeitto

Punajuuriröstit

Mansikka-raparperikiisseli

 

Perjantai      

Salongin salaattipöytä

Kasviscurry (resepti ohessa)

Sitruuna-tyrnikiisseli

 

Kasviscurry

1        sipuli

1/2    valkosipulia murskana

1         bataatti

4         perunaa

2         porkkanaa

1         munakoiso

1         kesäkurpitsa

1 prk  tomaattimurskaa

1 prk  kookosmaitoa

1/2 tl  samba oleacia

1         pieni chili

4 kpl   aurinkokuivattua tomaattia

1 rkl    tuoretta inkivääriraastetta

6 kpl   tuoreita herkkusieniä

1 tl      garam masalaa

           suolaa

1 pkt   maustamatonta tofua tai nyhtökauraa

Kuutioi kasvikset. Kuullota mausteita hetki öljyssä pannussa. Lisää kasviskuutiot ja kuullota niitä varovasti, etteivät pala. Lisää tomaattimurska. Hauduta kasvikset kypsäksi (noin 15 minuuttia).

Lisää kookosmaito ja kuutioitu tofu. Kuumenna ja tarkista maku. Tarjoa riisin kanssa.

Omena-juuressosekeitto

200 g porkkanaa

200 g perunaa

200 g bataattia

100 g palsternakkaa

100 g naurista

100 g lanttua

1 sipuli

3 valkosipulin kynttä

2 kirpeää omenaa

valkopippuria

suolaa

Keitä juurekset 1,5 litrassa kasvislientä. Lisää loppuvaiheessa omenalohkot. Soseuta. Lisää mausteet ja tarvittaessa vettä.

24.2.2017

Tulostettava sivu